Zoeken
Interview met Willem van Haasterecht, al 40 jaar trappensteller

Trappensteller geldt als één van de zwaarste beroepen in de bouw. Het 'opzetten' van een trap vergt veel van het lichaam. Dan is het opmerkelijk als een trappensteller zonder sporen van slijtage zijn 40-jarig jubileum viert.

"Valt wel mee", vindt jubilaris Willem van Haasterecht van trappenfabriek Van Cromvoirt in Zoeterwoude. "Als je het maar slim aanpakt, kun je het in dit vak heel lang volhouden". Dat is ook te danken aan de innovaties van de trappenfabrieken, zoals het machinaal hijsen en takelen van trappen. Die staan centraal in het huidige onderzoek naar de fysieke belasting van trappenstellers.

Willem van Haasterecht begon in 1965 als 15-jarige als trappensteller bij Van Cromvoirt. Op zijn brommertje reed hij naar de bouwplaats. "In het begin maakten we vaak heel lange dagen. Soms deden we wel twintig trappen op een dag. Dan werkten we van zes uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. Soms zelfs was je pas om tegen achten terug, omdat je eerst nog wilde laden voor de volgende dag. Of je ging 's avonds gewoon nog even verder?, vertelt Van Haasterecht.
Frans Bastiaansen van de NBvT feliciteert Willem van Haasterecht van trappenfabriek Van Cromvoirt met zijn 40-jarig jubileum als trappensteller.

Elektrisch hijsen
"Zo gaat het nu natuurlijk niet meer", vertelt Dennis van Wingerden. Hij is samen met Martijn van Cromvoirt directeur/eigenaar van het familiebedrijf in Zoeterwoude, dat al meer dan tachtig jaar bestaat en een merknaam heeft opgebouwd. "Vooral sinds het nieuwe Bouwbesluit is er veel veranderd. De trappen zijn nu breder en ruimer, maar ook zwaarder. Daarom hebben we het elektrisch hijsen ingevoerd voor het opzetten van de trappen. We hebben een metaalconstructie ontwikkeld op maat voor ons bedrijf waarmee we trappen kunnen hijsen", aldus Van Wingerden.

Slimmer werken
"Door het hijsen is het werk lichter geworden", beaamt Van Haasterecht. ?Het kost wel wat extra tijd, maar je spaart je lichaam. Het is gewoon een voorbeeld van slimmer werken. En daar gaat het om in dit vak. Ik zeg altijd: eerst kijken, eerst denken, dan pas tillen. Je moet bijvoorbeeld precies weten hoe je de trap neerzet. Altijd op een punt laten staan. En leg hem meteen in de goede richting. De trap oppakken moet je ook goed samen doen. Het domste wat je kunt doen is tegen elkaars krachten gaan werken. Samen lopen met de trap, samen overeind zetten, samen afstellen: het moet allemaal met beleid gebeuren. Ook moet je je rust en je pauzes pakken. Je kunt wel de hele dag doorrazen om een beetje eerder naar huis te kunnen, maar daar jaag je jezelf enorm mee op. Je wordt er alleen maar gestrest van. Mijn collega en ik werken zonder stress. Komt ook omdat de baas ons de ruimte geeft om ons werk zelf in te delen.?
"Natuurlijk", beaamt Van Wingerden. "Willem heeft zoveel ervaring; die hoef ik echt niet te vertellen hoe hij het moet aanpakken. Je moet ook op een normale manier met elkaar omgaan. Bouwen doe je samen. Als we allemaal rekening houden met elkaar, loopt het werk een stuk makkelijker. Flexibiliteit is belangrijk. Binnen je eigen bedrijf, maar ook op de bouwplaats."

Halve marathon
Trappensteller mag een zwaar beroep zijn, op Willem van Haasterecht heeft de tijd weinig vat gekregen. In zijn vrije tijd sport hij veel: "Een keer in de week voetballen, een keer in de week trimmen en een keer in de week hardlopen". Kort geleden was hij nog goed voor een tijd van 1.40 uur op de halve marathon: een tijd waar een dertiger jaloers op kan zijn. Een gezonde levensstijl, slim werken, een harmonieuze samenwerking binnen het bedrijf: zo houdt hij het al veertig jaar vol als trappensteller. Hoewel, volgens Van Haasterecht is volhouden niet het goede woord. "Nee, het is eerder genieten. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het min of meer een hobby van me".

Innovaties bij trappenfabrieken
De Nederlandse trappenfabrieken zijn innovatief bezig. Het machinaal hijsen en takelen heeft op veel plekken zijn intrede gedaan. Andere innovaties zijn het modulair (trede voor trede) opbouwen van trappen. Van deze recente innovatie op het gebied van trappenstellen zijn twee varianten bekend, namelijk Opbouwmethode I en Opbouwmethode II.
Het machinaal hijsen en takelen staat centraal in het onderzoek ?Werken met hijsmiddelen, Fysieke Belasting Trappenstellers? waarvan het rapport binnenkort zal verschijnen. In opdracht van het arboconvenant Timmer Slimmer onderzoekt Arbo Unie het gebruik van hijsmiddelen bij drie trappenfabrieken, waaronder Van Cromvoirt. Arbo Unie kijkt daarbij naar het effect op de lichamelijke belasting en naar de veiligheid bij het gebruik van hijsmiddelen.
Voorlopige conclusie: machinaal en elektrisch hijsen/takelen is een positieve ontwikkeling in de strijd tegen lichamelijke overbelasting. Wel moeten de veiligheidseisen bij het werken met hijsmiddelen nageleefd worden.

Het rapport zal, na verschijnen, hier te downloaden zijn. Via deze website zal dan ook een papieren versie van het rapport zijn aan te vragen.
Terug
 
Nieuws
Nieuwbrief Steunpunt RI&E-instrumenten

Wetswijzigingen RI&E 2011....